SALTIK; “Ankara’nın birçok ilçesinde tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek için tarafımıza yatırımcı geliyor… Onlara eğitim vererek sertifikalandırıyoruz. Sonrasında doğru bir üretim modeli için mühendislik, mekanizasyon ve pazarlama desteği veriyoruz” dedi.
Ankara’nın yakın zamanda Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda kendini göstereceğinin altını çizen TARIMKON Ankara İl Başkanı Özkan SALTIK şu bilgileri verdi; “Türkiye, sahip olduğu iklimi ve topografik yapısı, üç tarafının denizlerle çevrili olması, üç önemli fitocoğrafik bölgeyi barındırması (Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz) ve Asya-Avrupa kesişiminde bulunması nedeniyle dünyada yadsınamayacak derecede bitki zenginliğine sahiptir.
Türkiye dünya genelinde yaklaşık 100 ülkeye tıbbi ve aromatik bitki dış satımını gerçekleştirmektedir.” şeklinde konuştu.
SALTIK; “Ülkemizin ihraç ettiği önemli tıbbi ve aromatik bitkiler ise kekik, defne yaprağı, kimyon, anason, rezene tohumu, ardıç kabuğu, mahlep, çemen, biberiye, meyan kökü, nane sumak, adaçayı, ve ıhlamur çiçeğidir. Ülkemizde ihracatı yapılan türlerinin bir kısmının tarımı yapılmakla birlikte, geri kalan kısmı doğadan toplanmak suretiyle temin edilmektedir. Doğadan toplamayla, özellikle kontrolsüz toplama sonucu bitki türlerinin nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalınır. Ayrıca, doğadan toplanan türlerde her zaman aynı kalitede bitkileri toplamak mümkün olmayabilir. Zira tıbbi bitkilerin etken maddeleri üzerine iklim, toprak, yükseklik, yöney, yapılan kültürel uygulamalar gibi pek çok faktör etki yapmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu bu bitkilerin tarımının yapılmasıyla kalite bakımından standardizasyon da sağlanmış olur. Tüm bunların sonucunda da katma değeri yüksek bitkiler elde edilmiş olur.” dedi.