TARIM HER ŞEYDİR!” Konulu “FARKINDA OLMAK, FARKINDALIK ÜRETİR”
ULUSAL SANAT YARIŞMASI
Gıda arzı güvenliği toplum için oldukça önem teşkil etmektedir. Tarım sadece gıda hammaddesi değil, her şeydir. Bu farkındalığı üretmek, insanoğlunun en çok ihtiyaç duyduğu, çiftçilik, çobanlık gibi mesleklerin itibarının arttırılması elzemdir. Gençlerimizi tarımsal faaliyetlere yönlendirmek toplumumuz için gıda arzı bakımından oldukça önem arz etmektedir. Soframıza gelen gıdanın nasıl zor süreçlerden geçtiği ve çiftçilerimizin nasıl fedakarlıklarla üretim yaptıkları toplumumuzda farkındalık oluşturulması gereken hususlardandır. Bu yarışmanın temel konusu tarımın insan hayatı için önemini vurgulamaktır.
“Bir toplum ne kadar gelişmiş veya zengin olursa olsun tarımsal faaliyetlerden asla vazgeçemez”
“FARKINDA OLMAK, FARKINDALIK ÜRETİR”
Tarımsal üretim sadece gıda ve/veya gıda hammaddesi üretmek değildir. Tarım aslında beslenme, ekonomi, sağlık, turizm, sanayi, sanat, istihdam, kalkınma, toplum huzuru ve barıştır. Hatta tarım milli güvenlik meselesidir. Kısaca TARIM HER ŞEYDİR! Bu kavram hakkında farkındalık üretmek için neler yapabiliriz, uygun bir dille ifade edelim istiyoruz.
FARKINDA MISIN?
– Değişimin senin yaratacağın farkındalık ile başlayacağının FARKINA VAR!
YARIŞMANIN AMACI
Her geçen yıl biraz daha yok olmanın eşiğine yaklaşan tarımsal işletmecilik, çiftçilik, çobanlık gibi mesleklerin itibarının arttırılması ve dolayısıyla gençlerimizin tarıma yönelik bakış açısını değiştirmek, gıda arzı güvenliğinin toplum için önemine dair farkındalık üretmek amaçlanmaktadır.
Gelin birlikte düşünelim. Bu konuda ne durumda olduğumuzu, neler yapabileceğimizi düşündürecek ve harekete geçmemizi sağlayacak resim, fotoğraf ve videolarla farkındalığımızı ifade edelim. Farkındalık üretelim…
KATAGORİLER
FOTOĞRAF VE RESİM
Tarımsal faaliyetlerimizin devamlılığının sağlamasının, belki de hiç görmeden geçtiğimiz kırsaldaki elleri nasırlı çiftçilerimizin aslında hayatımızda ne denli önemli olduğunun farkında olalım.
Tarımsal faaliyetlerin varlığının bir ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini, “TARIM HER ŞEYDİR” derken ne demek istendiğini senin gözünden nasıl bir etki yarattığın ifade eden fotoğraf ve resimle ile yarışmaya katılabilirsiniz.
Fotoğraf kategorisinde tamamen bilgisayar yazılımları ile oluşturulmuş veya fotografik içeriğe sahip olmayan görüntüler kabul edilmeyecektir. Gönderilecek eserlerin kısa kenarının en az 2300 piksel, bit derinliğinin 300 DPI olması gerekmektedir. Herhangi bir biçimde montaj yapılmış ya da görselin genel niteliğini bozacak ölçüde üzerinde oynanmış eserler diskalifiye edilecektir.
Resim Kategorisi için katılımcılar yarışmaya yalnızca bir kişi olarak ve 2 eserle katılabilir. Yarışmaya katılacak olanlar eser tesliminde, eser sahibinin adı- soyadı, kısa özgeçmişi, iletişim bilgileri ve eser adını bildirmeleri gerekir. Bu bilgiler eserin ikinci aşamadaki fiziki gönderiminde eserin arka yüzüne yazılmış olmalıdır. Öncesinde dijital gönderiminde ise eser sahibine ait bilgiler eserin görseli dışında ekstra bir pdf olarak gönderilmeli. Eserlerin objektif bir biçimde değerlendirilebilmesi için bu şarta uymayan yarışmacıların eserleri diskalifiye edilecektir. Eserin dijital formattaki versiyonu 30 ağustosa kadar başvuru formu ve gerekli diğer evraklar ile tarimkon.org adresinden gönderilmiş olmalıdır. 4 Eylül tarihi ile eser dijital platform olan Instagram’da diğer eser sahipleriyle birlikte herkese açık olacak şekilde “#tarimherşeydir” tagı ile birlikte paylaşılmasının yanı sıra eser sahipleri resimlerini Tarımkon genel merkezine (Hürriyet Caddesi No 52/B Ankara/Çankaya) gönderilecektir. Eserlerin gönderim masrafları katılımcının kendisine aittir. Resimler herhangi bir teknikle yapılabilmekle beraber 50×70 ölçülerinde tuvale ya da yine aynı ölçülerde bir kâğıda yapılacaktır.
Yarışma Şartnamesini İsteyiniz…
RESİM ÖDÜLLERİ: FOTOĞRAF ÖDÜLLERİ:
Birincilik Ödülü: 20.000 TL Birincilik Ödülü: 7.000 TL
İkincilik Ödülü: 10.000 TL İkincilik Ödülü: 5.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 7.000 TL Üçüncülük Ödülü: 3.000 TL
Tüm kategorilerde ortak değerlendirilmek üzere:
Mansiyon (2 kişi): 1000₺
Jüri özel ödülü (1 kişi) 1000₺
KISA FİLM VE REELS
Tarımsal faaliyetlerimizin devamlılığının sağlamasının, belki de hiç görmeden geçtiğimiz kırsaldaki elleri nasırlı çiftçilerimizin aslında hayatımızda ne denli önemli olduğunun farkında olalım.
Tarımsal faaliyetlerin varlığının bir ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini, “TARIM HER ŞEYDİR” derken ne demek istendiğini senin gözünden nasıl bir etki yarattığını gösteren kısa film veya reels videolarıyla yarışmaya katılabilirsiniz.
Kısa film kategorisinden bir kişi ya da birden fazla kişi grup olacak şekilde yarışmaya katılım sağlanabilir. Yarışmaya katılacak grup ya da kişiler en fazla iki eser ile katılabilirler. Kısa film dosyaları jenerik dahil minimum 60 saniye maksimum 900 saniye uzunluğunda olmalıdır. Kısa filmler kurgusal, animasyon veya belgesel olarak grafik ögelerden de oluşabilir. Eserler, gösterime uygun, .avi, ampeg2 veya ampeg4, h264, mov formatlarından birinde 1920×1080 (HD) çözünürlükte olmalıdır. Belirtilen tarihler arasında yarışmaya gönderilecek film we–transfer linki aracılığıyla veya zip dosyası şeklinde tarimkon.org.tr sayfasındaki başvuru formundaki ekler kısmına eklenmesi ve sosyalsorumlu@tarimkon.org mail adresine yollanması gereklidir.
Reels video dosyaları jenerik dahil minimum 45 maksimum 90 saniye olacak şekilde, seslendirmesi yapılmış, ses müzik ve efektleri uygun hale getirilmiş (mikslenmiş), HD 25 fps (1920×1080), maksimum 180 MB ve MP4 formatında hazırlanmalıdır.
Yarışma Şartnamesini İsteyiniz…
KISA VİDEO ÖDÜLLERİ: REELS VİDEO ÖDÜLLERİ:
Birincilik Ödülü: 20.000 TL Birincilik Ödülü: 7.000 TL
İkincilik Ödülü: 10.000 TL İkincilik Ödülü: 5.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 7.000 TL Üçüncülük Ödülü: 3.000 TL
Tüm kategorilerde ortak değerlendirilmek üzere:
Mansiyon (2 kişi): 1000₺
Jüri özel ödülü (1 kişi) 1000₺
NASIL BAŞVURURUM?
Yarışmaya her katılımcı yalnızca bir kategoride başvurabilir. Adaylar fotoğraf ve Reels kategorisinde en fazla 5 (beş) adet çalışma ile katılabilir. Kısa film ve resim yarışmalarında 2 (iki) adet eser ile katılım sağlayabilirler. Başvuru için yarışma web sitesinde yer alan başvuru formu doldurularak çalışmaların dijital hallerinin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Başvurular yalnızca SOSYAL SORUMLU Web sitesi üzerinden kayıt yapılarak kabul edilir. Posta ya da e-posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Başvuru yapmak için:
- Yarışma Şartnamesi’ni dikkatle okuyun
- Sosyal sorumlu sayfasının sonundaki “KAYIT” formunu doldurun ve eserlerinizle sisteme yükleyin
- Formun sonunda yer alan “Gönder” butonuna bastığınızda başvurunuz kesinleşir ve değerlendirmeye alınır.
DÜZENLEYEN KURUM VE KURULUŞLAR
Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Tarım ve Gıda İş Birliği Kurulu
Zabıta Teşkilatı Federasyonu
Türkiye Belediyeler Birliği
Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği
Uluslararası Çiftçi Sürekli Eğitim Merkezi
Turizmciler Derneği
YARIŞMA TAKVİMİ
BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE ÖDÜL SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ BİLGİ
Proje Başvuru Başlama Tarihi | 14 Mayıs 2023 | Dünya Çiftçiler Günü |
Başvuru Son Tarihi: | 30 Ağustos 2023 saat 18.00 | Zafer Bayramı |
Halk Değerlendirmesi Başlama Tarihi: | 4 Eylül | Dünya Hayvanları Koruma Günü |
Sergi, Etkinlik ve Ödül Günü | 16 Ekim 2023 | Dünya Tarım ve Gıda Günü |
- Başlangıç Tarihi: 14 Mayıs 2023 (Dünya Çiftçiler Günü)
- Son Katılma Tarihi: 30 Ağustos 2023, saat 18.00
- Sosyal Medya’da “#tarimherşeydir” tagı ile (Instagram) Halk Oylamasına Sunuş 4 Eylül 2023
- 4 Eylül-4Ekim Halk oylaması
- Jüri Toplantısı 8 Ekim 2023
- Eserleri sergide yayınlanmaya hak kazananların ilanı 12 Ekim 2023
- Sergi ve Ödül Töreni 16 Ekim 2023 (Dünya Tarım ve Gıda Günü)
Jüri 4 kategoride, halk oylamasında ön plana çıkan bu eserler arasından dereceye girecek olan eserleri belirleyecektir.
Dereceye giren eser sahiplerine16 Ekim DÜNYA TARIM VE GIDA GÜNÜ Ankara’da yapılacak bir etkinlikte ödüllerini takdim edecektir.
Projeye katılan tüm eser sahiplerinin eserleri bu etkinlikte sergilenerek etkinliğe gelen tüm katılımcıların görmeleri sağlanacak ve tüm eser sahiplerine “FARKINDA OLMAK, FARKINDALIK ÜRETİR” Sosyal Sorumlu SERTİFİKASI takdim edilecektir.
KAZANAN ESERLER
FOTOGRAF VE RESİM KATEGORİSİ
Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren üç fotoğraf sahibinin eseri 16 Ekim Dünya Tarım ve Gıda Günü Etkinliğinde sergi alanında en üstte sergilenmeye değer eserler olarak adlandırılarak, eser sahibi bu etkinlik günü bu eseri üretirken hissettiği duygu ve toplumumuza vermek istediği mesajı anlatmak için konuşmacı olacaktır.
KAZANAN ESERLER
KISA FİLM VE REELS KATEGORİSİ
Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren üç fotoğraf sahibinin eseri 16 Ekim Dünya Tarım ve Gıda Günü Etkinliğinde sergi alanında en üstte sergilenmeye değer eserler olarak adlandırılarak, eser sahibi bu etkinlik günü bu eseri üretirken hissettiği duygu ve toplumumuza vermek istediği mesajı anlatmak için konuşmacı olacaktır.
SIK SORULAN SORULAR
BAŞVURU KURALLARI VE ESERLERİN ÖZELLİKLERİ
1- Yarışmaya kimler katılabilir?
Yarışma 18 yaşını doldurmuş olan tüm kategorilerde, amatör ve profesyonellere açıktır. Fakat yarışmayı düzenleyen çalışanlar ve birinci dereceden yakınları, jüri üyeleri ile birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamaz.
2- Başvuru için bir ücret ödemem gerekiyor mu?
Hayır, yarışmaya katılım ücretsizdir.
3- Yarışmaya basılı bir fotoğrafla katılabilir miyim?
Hayır, yarışmaya katılım yalnızca dijital eserlerin web sitesi üzerinden yüklenmesiyle mümkündür. Buraya yüklenen fotoğraflar 60x90cm ebatlarında düzenleyiciler tarafından eser sahibi adı ile basılarak sergi alanında sergilenecektir.
4- Yarışmaya daha önce yayınlanmış eserlerle katılabilir miyim?
Yarışmaya daha önce kişisel web sitenizde, ticari amaçla olmadan yayınladığınız eserlerle başvurabilirsiniz. Ancak telif karşılığı, stok sitelerde ya da sosyal medyada yayınlanmış eserlerle yarışmaya başvuramazsınız.
5- Türkçe dışında bir dille hazırlanmış bir eserle başvurabilir miyim?
Hayır. Başvuru yapılacak tüm eserlerde Türkçe kullanılmalıdır.
6- Başvuru için yolladığım eserler iade edilecek mi?
Hayır. Başvuru sürecinde web sitesine yüklediğiniz eserlerin kullanım haklarını düzenleyicilere devretmiş sayılacaksınız.
7- Yarışmaya cep telefonumla/mobil cihazımla çektiğim eserlerle katılabilir miyim?
Her iki kategori için şartnamede yer alan koşulların sağlanması şartıyla herhangi bir cihazla çekilen eser ile yarışmaya katılmak mümkündür.
8- Eserlerle ilgili teknik özellikler nedir?
Kısa film: jenerik dahil minimum 60 saniye maksimum 900 saniye uzunluğunda olmalıdır. Kısa filmler kurgusal, animasyon veya belgesel olarak grafik ögelerden de oluşabilir. Eserler, gösterime uygun, .avi, ampeg4, h264, mov formatlarından birinde 1920×1080 (HD) çözünürlükte olmalıdır.
Resim: herhangi bir teknikle yapılabilmekle beraber 50×70 ölçülerinde tuvale ya da yine aynı ölçülerde bir kâğıda yapılacaktır. Yarışmacının mahlası kesinlikle resmin ön yüzüne yazılmayacaktır, bu bir diskalifiye sebebidir.
Fotoğraf: kısa kenarının en az 2300 piksel, bit derinliğinin 300 DPI olması gerekmektedir. görselin genel niteliğini bozacak ölçüde üzerinde oynanmış eserler diskalifiye edilecektir.
Reels: minimum 45 maksimum 90 saniye olacak şekilde, seslendirmesi yapılmış, ses müzik ve efektleri uygun hale getirilmiş (mikslenmiş), HD(1920×1080), maksimum 180 MB ve MP4 formatında hazırlanmalıdır.
9- Başka bir yarışmaya katıldığım eserlerle başvuru yapabilir miyim?
Hayır. Daha önce başka yarışmalara başvuru yapılmış eserler “Farkında Olmak, Farkındalık Üretir” Projesi için kabul edilmeyecektir. Bu eserin ilk kez kullanıldığına ve eserin size ait olduğuna dair tüm maddi-manevi sorumluluk eser sahibene aittir.
10- Yarışmaya bir mahlas ya da rumuzla başvurabilir miyim?
Hayır. Yarışmaya başvuruda bulunabilmeniz için online formda yer alan tüm kimlik bilgilerini eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.
BAŞVURU SÜRECİ
11- Birden fazla eserle başvurabilir miyim?
Yarışmaya her katılımcı yalnızca bir kategoride başvurabilir. Adaylar fotoğraf kategorisinde en fazla 5 (beş) adet çalışma ile katılabilir. Kısa film ve resim yarışmalarında 2 (iki) adet eser ile katılım sağlayabilirler.
12- Başvurudan sonra eserimi başka bir eserle değiştirebilir miyim?
Başvuru için son tarih 30 Ağustos 2023. Bu tarihten sonra sosyal medyalarda ve proje resmi web sitesinde paylaşıldıktan sonra sosyal medya üzerinden halk oylaması başlayacaktır. Bu süreç başladığı andan itibaren değiştiremezsiniz.
13- Eserlerimi e-posta ya da taşınabilir bellek, CD, DVD gibi araçlarla yollayabilir miyim?
Hayır. Yarışmaya başvuru Kısa Film, fotoğraf ve Reels kategorisi için yalnızca web sitesi üzerinden yapılabilir. Resim kategorisindeki eser sahipleri resimlerini Tarımkon genel merkezine (Hürriyet Caddesi No 52/B Ankara/Çankaya) gönderilecektir. Eserlerin gönderim masrafları katılımcının kendisine aittir.
14- Eserleri yüklediğim sırada internet bağlantımdan kaynaklanan bir sorun yaşarsam ne yapmalıyım?
Yükleme sürecinde internet bağlantısı gibi teknik nedenlerden kaynaklanan sorunlarla ilgili düzenleyiciler herhangi bir sorumluluk almayacaktır. Bu nedenle yükleme sürecini dikkatle tamamlamanız ve eserlerinizin yüklendiğinden emin olmanızı, yedeklerini almanızı öneririz.
15- Akıllı telefon ya da tabletimden başvuruda bulunabilir miyim?
Evet. “Farkında Olmak, Farkındalık Üretir” Sosyal Sorumlu web sitesi tüm cihazlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
SONUÇLARIN DUYURULMASI
16- Halk oylaması nasıl olacak?
Tüm eserler 4 Eylül 2023 tarihinde Instagram’da herkese açık olacak biçimde katılımcılar tarafından “#tarimherşeydir” tagı ile ve “@tarimkon” Instagram hesabı etiketlenerek paylaşılacaktır. Paylaşım yapılan sayfalar için; yarışma sürecinin daha doğru takip edilebilmesi ve Tarımkon hesabının sosyal medya paylaşımlarını daha rahat takip edebilmesi için “@tarimkon” hesabının paylaşım yapılan sayfalarca da takip edilmesi gerekmektedir. Kısa film kategorisinde ise dereceye girmeye hak kazanan filmler, Tarımkon YouTube hesabında paylaşılacaktır. Bu filmlerin halk oylaması YouTube üzerinden eserlerin beğenileri dikkate alınarak yapılacaktır.
17- Sonuçlar ne zaman duyurulacak?
4 Eylül- 4 Ekim arasında Halk değerlendirmesi devam edecektir. Eserleri sergide yayınlanmaya hak kazananların ilanı 12 Ekim 2023 tarihinde sosyal sorumlu sitesinde açıklanacaktır. Jüri sonuçları ise 16 Ekim 2023 tarihindeki Dünya Tarım ve Gıda Günü Etkinliğinde tüm katılımcıların huzurunda açıklayacaktır.
18- Yarışma ödül bedelleri hemen ödenir mi?
Ödül töreninde ödül kazanan eserlerin duyurulmasının ve eser sahiplerine plaketlerinin takdim edilmesinin ardından, eser sahiplerinden IBAN numaraları alınarak en geç 1 hafta içerisinde ödül ödemeleri gerçekleştirilecektir.
19- Para ödüllerinden doğan vergi kim tarafından karşılanacak?
Para ödüllerinden doğan veraset ve intikal vergisi, yarışmayı düzenleyenlerce karşılanacaktır. Duyurulan ödül miktarları, ödül sahiplerine net olarak ödenecek tutarlardır.
20- Eserler nerede sergilenecek?
16 Ekim 2023 tarihinde Dünya Tarım ve Gıda Günü Etkinliğinde sergilenecektir. Etkinlik yeri 30 Ağustos 2023 tarihine kadar belirlenerek ilan edilecektir.
PROJE PAYDAŞ VE DESTEKCİLERİ
Fahri Gıda Müfettişleri
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
Gıda Enstitüsü
Amasya Üniversitesi
Gıda Üreticileri ve Toptancıları Federasyonu
YARIŞMA KAYIT FORMU
Sayın Yarışmacımız, yukarıdaki formu doldurup, eserinizle birlikte göndermeniz halinde YARIŞMAYA KATILIM KAYDINIZI tamamlatabilirsiniz.