Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu olarak tarım ve gıdanın insan hayatının temeli olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda yaşanan uluslararası gıda krizleri ve bizleri evlere hapseden salgın hastalıklar bunun ne kadar doğru olduğunun bizlere bir kere daha göstermiştir.
Ülkemizde ve Dünya’da bitkiler gıda, tekstil, kozmetik, bilimsel çalışmalar ve daha bir çok alanda kaynak sağlamaktadır. Bu nedenle günümüz hayatında karşılaştığımız bir çok ürün bitkisel hammaddelerden üretilmekte. Fakat ne yazık ki kırsal alandan şehirlere olan göçün bir sonucu olarak bitki üretimi yani tarımsal faaliyetler azalmaktadır. Bu azalışın nedenlerinden biri de bitki bakımının bir çok genç çiftçi için zor görünmesidir. Bu nedenlerle tarımsal faaliyetleri kolaylaştırmayı, yaşanan büyük göçü tersine çevirmeyi, tüm Dünya’da bitkilerin önemini vurgulamayı ve tarımsal iş yapan işletmelerin sayısını arttırmayı TARIMKON olarak kendimize görev edinmiş bulunmaktayız.
Bu amaç uğrunda yaptığımız girişimlerden biri de Türkiye, Çorum ili içerisinde kurulan Bitki ve Bitki Sağlığı Enstitümüzdür. Bu enstitümüz içerisinde yapılan faaliyetler:
- Uluslararası Komiteler tarafından dikkate alınacak ve onaylanacak uluslararası bitki sağlığı tedavilerinin geliştirilmesini sağlamak ve desteklemek,
- Araştırmalardan elde edilen bulguların ve sonuçların yayınlanmasını ve uygulamaya aktarılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
- Bitkisel kaynaklı gıdalar yoluyla insanlara bulaşan hastalıklara neden olan mikroorganizmaların izlenmesi ve teşhisi.
- Bitki sağlığı tedavisi uygulamasıyla ilgili temel bilimsel konuların tartışılması, bilgi alışverişi ve açıklığa kavuşturulması için bir forum olarak hizmet etmek
- Yüksek öncelikli bitki sağlığı tedavilerini hedefleyen bilimsel araştırmaları belirlemek ve takibini yapmak,
- Çiftçilere, bitki koruma ve iklime dayanıklılık konularında danışmanlık yapmak,
- Bitkiler/bitkisel ürünler ve düzenlemeye tabi diğer maddelerdeki başlıca zararlıların ve hastalıkların tanımlanması konusunda insanları eğitmek.
Bu çalışmalarla birlikte ülkemizde ve tüm dünyada tarımsal faaliyetlerin artışı ve kamu tarafından raflarda yer alan gıdalara güvenin arttırılması planlanmaktadır.
Maalesef, çokta uzak olmayan bir gelecekte, küresel ısınmanın etkisiyle tarıma uygun alanlar azalacak ve hayvanların otlayabileceği meralarda da büyük bir küçülme olacaktır. Bu durumun sonucu olarak bugün yaşanan gıda sorunlarından çok daha büyük gıda krizleri yaşanacak ve yıkıcı sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu olarak kurulan Bitki ve Bitki Sağlığı Araştırma Enstitüsünün ve benzeri girişimlerin önemini bir kez daha vurgular ve teşekkür ederiz.